Ik hou erg van hartige taarten. Vroeger kocht ik daarvoor meestal diepvriesdeeg. Afhankelijk van de vulling koos ik voor bladerdeeg of quichedeeg. Diepvriesdeeg was lekker makkelijk: even ontdooien, in de vorm plakken en de vulling kon erin. Maar er waren twee redenen waarom ik er eigenlijk niet zo gelukkig mee was. Sinds ik een paar boeken van orthomoleculair therapeut Rineke Dijkinga had gelezen, was ik me ervan bewust dat ik wel erg veel tarwe at. Tarwebrood als ontbijt, tarwebrood als lunch en dan ook nog pasta of hartige taart als avondeten? Dat kon wel wat gevarieerder en gezonder. En dan was er nog het duurzaamheidsaspect. Was het niet een beetje energieverspilling om dat deeg de hele tijd bevroren te houden? Zou ik geen taartdeeg kunnen verzinnen dat meer voedingswaarde bevat dan diepvriesdeeg en net zo gemakkelijk is in het gebruik?
Mijn culinaire experimenten willen nog wel eens mislukken. Of soms vind ik het zelf lekker, maar mijn man niet. Dit recept is wel helemaal in de smaak gevallen.
In plaats van tarwemeel gebruik ik een mengsel van volkoren speltmeel, kikkererwtenmeel en quinoa. Volkoren speltmeel is fijner van structuur dan volkoren tarwemeel. Het is niet glutenvrij, maar het levert wel een minder samenhangend baksel op dan een baksel met tarwe. Kikkererwtenmeel is daarentegen heel plakkerig. Het heeft een bijzondere smaak, die ik erg lekker vind. Ook bevat het meer eiwitten dan tarwe: op 100 gr meel circa 19 gr tegenover circa 11 gr in volkoren tarwemeel. Soms doe ik er ook een deel boekweitmeel erbij. Dat is qua eiwit vergelijkbaar met volkoren tarwemeel en glutenvrij, maar heeft de helft minder vezels en geeft daardoor een lichter resultaat. Brood en taart van spelt krijgen een lekker knapperige korst. Een schepje quinoa maakt het extra krokant.
Recept
Voor een vorm met een diameter van cm en een hoogte van circa cm.
Ingrediënten:
- 75 gr volkoren speltmeel
- 35 gr kikkerwtenmeel
- 1 el quinoa
- 1 el plantaardige olie
- water
- snufje zout
Bereiding:
Meng de meelsoorten en quinoa met het zout door elkaar. Voeg de olie toe. Wrijf de olie met de bolle kant van een lepel door het meel totdat je geen klodders meer ziet en alles weer homogeen is. Voeg nu circa 25 ml water toe. Meng tot alle water is opgenomen. Voeg iets meer water toe en meng weer tot het meeste deeg samenhangt, maar er nog steeds kruimels in de kom liggen. Strooi wat bloem op een houten plank, kiep het deeg erop en kneed kort tot alles samenhangt. Vet de bakvorm in met olie en druk het deeg langs de randen. Of rol het deeg uit met een deegroller er bekleed de vorm.
Je kunt het deeg extra lekker én extra voedzaam maken door kruiden, specerijen, zaden en pitten toe te voegen. Bijvoorbeeld: zonnepitten, pompoenpitten, sesamzaad, maanzaad, rozemarijn, karwij, mosterdzaad, zwart uienzaad, komijn.
Bakken:
Een gemiddelde taart bak je circa 30 minuten op 180 graden C.
Vullingen
Deze taart was niet veganistisch, want de vulling bestond uit courgette, ui en eieren. Maar je kunt natuurlijk heerlijke veganistische vullingen verzinnen. Bijvoorbeeld prei, peren en pastinaken. Courgette, ui en shiitakes met een roux van plantaardige boter, amandelmelk en boekweitmeel. Of bietjes, cashewnoten en tijm. Maak je wel een vulling met ei, doe er dan vooral ook foelie in: superlekker!